Bag om Cocktailen: Whisky Sour

Bag om Cocktailen: Whisky Sour

Hvert år d. 25. August bliver der, i USA, fejret National Whiskey Sour Day – i år falder denne dato på fredag. Dette fejrer vi, med et nyt afsnit af Bag Om Cocktailen. Kom desuden og nyd en Whisky Sour på vores hyggelige cocktailbar Aloë, hvor vi selvfølgelig har Whisky Sour som ugens cocktail.

Der er mange meninger og holdninger til hvordan en perfekt Whisky Sour skal laves – Cocktailen er blevet fortolket, defineret og forstået gennem årene og på tværs af lande, og er derfor enormt variende, alt efter hvor eller hvem, du snakker med. Ligesom de fleste andre klassiske cocktails er der altså mange varierende holdninger, til hvordan cocktailen laves bedst – med eller uden æggehvide, forholdet mellem syre og sød, hvilken pynt passer sig bedst og så videre.

Vi vil herunder beskrive den tidligst kendte opskrift på en Whisky Sour, give dig opskriften på, hvordan vi laver vores Whisky Sour samt give dig nogen små fif, tricks og tekniker.

Den første nedskrevne opskrift på en Whisky Sour blev beskrevet i 1862 i bogen The Bartender’s Guide af Jerry Thomas – opskriften har dog været kendt i et århundrede inden da.

Den oprindelige opskrift, som beskrevet i Jerry Thomas’s bog i 1862 lyder således, citeret direkte fra bogen:

   Whiskey Sour
  • (Use small bar-glass)
  • Take 1 large tea-spoonful of powdered sugar dissolved in a little Seltzer or Apollinaris water
  • The juice of half a lemon
  • 1 wine-glass of Bourbon or Rye whiskey
Fill the glass full of shaved ice, shake up and strain into a claret glass. Ornament with berries.

Meget er sket siden da. I dag tilsættes ofte æggehvide, også betegnet som en Boston Sour. Dette tilføjer cocktailen en luftig og let konsistens, samt dannes der en flot skum på toppen af cocktailen, som ser godt ud i glasset. Dette er hvad der populært forventes i dag af en Whisky Sour, selvom man sagtens kan argumentere for, at oprindeligt, blev en Sour lavet uden æggehvider.

Vi foretrækker den med, og her får du opskriften på, hvordan vi laver vores Whisky Sour – du får teknikerne hertil, efterfulgt af små tips og tricks.

Vores perfekte Whisky Sour

Ingredienser:

  • 6 cl god og kraftig Bourbon eller Rye – vi anbefaler Four Roses Bourbon
  • 3 cl frisk citronsaft
  • 2 cl sukkerlage (1 del sukker:1 del vand)
  • 1 cl frisk æggehvide
  • 2 dash Angostura bitter

Du skal bruge følgende: Shaker samt strainer.

Sådan gør du:                                                       

I en shaker tilføjer du alle ingredienser. Derefter shakes først hårdt uden is (dette kaldes et dry-shake og gøres for at emulgere æggehviden), og derefter fyldes shakeren med så meget god is som muligt, og shakes hårdt. Strain over i et Lowball glas fyldt med frisk is. Pynt gerne med appelsinzest eller en skive appelsin samt eventuelt et marineret kirsebær.

I gamle dage pyntede man helst med en skive appelsin. Da frugt var meget dyrt på dette tidspunkt, var det mere luksuriøst at få en hel skive appelsin, fremfor kun skalden. I dag er det blevet populært kun at bruge skalden, da det i nogens øjne giver et mere æstetisk udtryk – samtidig kan man lettere presse de æteriske olier ud af skalden ud over cocktailen, hvilket giver en fantastisk aroma over cocktailen.  

Lidt om æg:

Vi anbefaler at du derhjemme bruger friske æg til din Whisky Sour. Det giver en klart flottere skum på cocktailen sammenlignet med pasteuriseret æg. Mange er nervøse for at bruge frisk æggehvide, men sandheden er at salmonella, i Danmark, er næsten så godt som udryddet og chancen for at blive syg af en cocktail med frisk æggehvide i, er slående lille. Som mange bartendere rigtigt siger; ”Der er større chance for at blive kvalt i en peanut, end at blive syg af æggehviden”.

Foretrækker man alligevel at bruge pasteuriseret æggehvide, kan man selvfølgelig sagtens det. Det er dog værd at bemærke at kvaliteten på pasteuriseret æggehvider svinger kraftigt. Vi anbefaler at man bruger en god økologisk æggehvide. Bruger man pasteuriseret æggehvide kan det være en fordel først at shake uden is, for derefter at shake med is, for derefter at shake uden is igen – på den måde får man den optimale skum. Strain gerne med en fin strainer, for at få en finere skum og undgå små isstykker i cocktailen.

Vil du gerne lære mere om Whisky’ens forunderlige verden – vil du høre dens spændene historie samt smage de mange forskellige smagsindtryk whisky kan byde på? Så kan du prøve vores whiskysmagninger, hvor vores mest entusiastiske og erfarne whisky-kendere vil udfordre dine sanser.

Vil du gerne lære mere om mere avancerede cocktails? Så læs mere om fx vores Gastronomiske cocktailkurs her.

Cocktailkursus er Danmarks førende leverandør af cocktailløsninger i alle størrelser. Kontakt os i dag for et uforpligtende tilbud.

Få et tilbud